ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВИДЕО АРТ ПРОГРАМАТА НА DA FEST 8

 

Осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest ще се проведе от 26 до 30 октомври в София. Организатори на събитието са Националната художествена академия и Фондация DA Lab. 

 

 

DA Fest представя разнообразни тенденции в сферата на дигитално видео и фотография, интерактивeн пърформанс и инсталация, аудио-визуалeн пърформанс, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, био-технологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми. Повече за фестивала: www.da-fest.bg

 

Организаторите отправят покана към артисти от цял свят да се включат с авторско произведение във видео арт програмата на фестивала. Приемат се предложения, които показват нови гледни точки и художествени интерпретации, в това число експериментален филм, анимация и други видео форми, които имат връзка с темата на  ДА Фест 8.

 

Темата на осмото издание на фестивалът е “e-valuation” - игра на думи между смисъла на понятията “стойност” и “ценност”. Вдъхновението за нея идва от постоянните калкулации, съставящи “живота” на дигиталното произведение, които имат потенциала да превърнат едни “сухи” стойности в концептуални ценности. Същевременно „e-valuation“ е кодово послание за многопластов прочит на понятията за стойност и ценност. От една страна, характерът на дигиталните артистични практики предполага боравенето с различни стойности (например: информационни данни за околната среда - реална и виртуална). От друга, поставяме въпроса за стойностите на дигиталното изкуство като ценност съизмерна с неговото новаторство, социалната рефлексивност, подчертаната диалогичност с публиката, средата и общността.

 
 

ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ:

Продължителност на видеото – до 20 минути;

Текстов файл, с кратка анотация към видеото, име на автора, година на създаване, дължина и технически характеристики на видео материала;
 Линк към видеото(качено във Vimeo, YouTube или друга подобна платформа);

Кратка творческа биография на автора (до 100 думи);

Снимка на автора с високо качество;

3 снимки на творбата (със същото заглавие като видеото) в JPG или TIF формат;

Предпочитан видеоформат: MPEG4 или MOV (компресия PAL, H264).

 

ИЗПРАЩАНЕ И КРАЙНИ СРОКОВЕ:

Материалите изпратете на имейл dafest.nha@gmail.com със заглавие ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ВИДЕО АРТ ПРОГРАМАТА.

Крайният срок за изпращане на предложенията е 3 октомври 2021 г.

С подаването на заявка за участие, приемаме че авторът дава съгласие за публична прожекция на видеото в програмата на фестивала, както и публикуване на информацията в интернет и печатните издания на събитието.

 

Осмото издание на DA FEST е част от Календарa на културни събития на Столична община и се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Национална художествена академия, Европейската платформа за медийни изкуства (EMAP), съ-финансирана от Креативна Европа, Френски институт, Чешки център, Kontrax и други.