Жан-Мишел Роланд е френски художник, роден през 1972 г.
Дълго време е музикант и художник, а от 2010 г. обединява двете си страсти - звук и образ - в дигиталните изкуства.
Чрез видеоарт творби, генеративно изкуство, аудиовизуални пърформанси и интерактивни инсталации той поставя под въпрос темпоралността, истинско четвърто измерение, присъщо на движещото се изображение, както и двойствеността между двете му любими медии - звук и картина.
Формалните му изследвания се ръководят от желанието да разкрие вътрешната природа на нашата възприемателна среда и да я изкриви, за да придаде по-добре нова реалност на света около нас

 

Саботаж/Sabotage
2021
2 мин 34 с, 1920*1080

"Гражданското неподчинение не е наш проблем. Нашият проблем е гражданското неподчинение." Хауърд Зин. Характерът представен в това видео, не носи униформа и въпреки това се държи като войник. Заедно със своите съратници той създава армия, в която всеки се подчинява на различни заповеди, дезорганизирана армия, която се преструва, че се подчинява, но в действителност прави каквото си иска. Когато неподчинението изглежда недостъпно, "неподчинението" може да е решението. Хенри Дейвид Торо е първият, който пише за гражданското неподчинение през 1849 г. Той е убеден, че робството е зло, дори ако е законно. Противопоставяйки се на Мексиканската война през 1846-1848 г., той решава да откаже да плаща данъците, с които се финансира тази несправедлива война. Преди него Етиен дьо ла Бути пише за тиранията през XVI век. Той пише, че пасивното неподчинение е достатъчно, за да се прекъсне веригата на господството. Тираниите се нуждаят от подкрепата на хората. Ако хората не играят в играта на тиранина, той тиранинът ще загуби. Хауърд Зин пише "Гражданското неподчинение не е наш проблем. Нашият проблем е гражданското неподчинение" след Нюрнбергския процес, където войниците от лагерите на смъртта не се чувстват виновни, защото просто са се подчинили заповеди. Но всеки, дори и войниците, трябва да има съзнание. Те трябва да могат да не се подчиняват заповеди, когато чувстват, че тези заповеди са опорочени или зли.

Експериментът на Милграм е много плашещ пример за нашата прекомерна послушност: когато изследовател в бяла престилка поиска от хора като вас и мен да изпратят електричество на съучастниците си, които се преструват на страдащи, повечето от нас изпълняват заповедите, защото се доверяват на авторитета на изследователя. Готови сме да нараним тежко някого, защото висококвалифициран човек ни моли да го направим.
Но винаги трябва да преценяваме дали действието, което се каним да извършим, е добро или зло. Без значение кой дава нарежданията, нека се допитаме до собственото си съзнание.