Араш Акбари е трансдисциплинарен художник, живеещ в Техеран, Иран. Интересът му към динамичните художествени системи, човешкото възприятие, нелинейното повествование и съвместното съществуване на физическия и цифровия свят го принуждават да изследва областите на генеративните системи, дизайна на взаимодействието и обработката в реално време. Той изследва начините, по които интерактивните кибернетични системи и тяхното възникващо поведение могат да предизвикат концепции, идеи и въпроси, както и социални и емоционални реакции и въздействия. Акбари насочва експерименталните си практики към аудио-визуални пърформанси и инсталации, интерактивни приложения и мултисензорни преживявания.
Композициите му изследват експериментални подходи за генериране на звук, полеви записи, акустични инструменти, цифров синтез, DSP и шум, за да създадат потапящи звукови среди, които изследват действието на автономните системи, неопределеността, паметта и възприемането на времето и пространството.
Работата му е представяна на различни фестивали и изложби по света, като Athens Digital Arts Festival, Recto VRso Festival, Mutek Forum, Simultan Festival, New Media Fest, 3D Web Fest, Cinnamon Colomboscope, Lacuna Festival, Videofenster и Graphical Web Conference. Издал е албуми за Karl Records, Flaming Pines, Unknown Tone Records, Taalem, Soft Recordings и много други лейбъли.

 

www.arashakbari.com

Дромо
6:07

Технологиите за проследяване на наблюдението са се превърнали в неразделна част от заобикалящата ни среда, като са добавили нови измерения на физическото пространство. Нашите движения, действия, решения се проследяват от мрежа от системи за наблюдение и се използват като гориво за създаване на автоматизирани машини за вземане на решения, които да контролират и променят различни аспекти на нашата индивидуалност и общество в система за контрол с обратна връзка. The Beholders е серия от произведения на изкуството, които изследват алгоритмите за проследяване на наблюдението като инструмент за създаване, като генерират форми и композиции от движенията на проследяваните точки във видеокадрите. Тя разкрива автономната, генеративна и пространствено-времева система на скоростта, човешките движения и дейности от гледна точка на технологиите, машините и изкуствения интелект. Звуците се генерират в реално време, като се използват същите извлечени данни, за да се създаде синхронизирана и паралелна партитура, която съответства на движенията със звуци, за да се създаде мултимодална аудио-визуална система. Като част от The Beholders, DROMO е метафоричен поглед към концепцията на П. Вирилио за скоростта и случайността в технологичното постмодерно общество. Той отбелязва, че скоростта, с която нещо се случва, може да промени неговата същност. Така че скоростта на предаване и изчисление е променила възприятието ни за политиката, икономиката, нашите градове и нас самите.