Приказка за края

Био-арт инсталация

Аксиния Пейчева (България)

 

Приказка за края е интердисциплинарен проект, в който художничката Аксиния Пейчева си колаборира с физика Мартин Йорданов и Йорданка Дерменджиева (микробиолог). 

 

 

Проектът представлява постоянен диалог между визуално изкуство, изкуствен интелект и микробиология. По време на този процес между тези три фундаментално различни области се случва постоянен трансфер на една и съща визуална информация. 

 

Проектът изследва как визуалната информация се превръща в индикатор за функционалността на цялата система и поставя под въпрос ефективността на естествените закони на комуникацията на фундаментално ниво. Всяко прехвърляне уврежда части от изображението, заради самата природа на системата, към която то принадлежи в дадения момент. По същия начин, по който изкуственият интелект решава да постави пиксел върху определено място, бактериите решават как да изглежда визуалното изображение само че следват различни правила, тъй като тяхната цел е и фундаментално различна, вече свързана с тяхното оцеляване. Така и резултатът е съвсем различен – един (полу) разрушен човешки образ.