Топ куче

Ивелина Иванова & Мартин Луканов (България)  

 

„Топ куче“ е интерактивен проект, който въвлича потребителя в симулация на борбата за оцеляване на бездомно куче по българските улици. Проектът цели да допринесе към артистичните интерпретации на източноевропейските градски пространства, но и да насочи внимание към казуса с бездомните животни. Бездомните кучета са фундаментален елемент от спецификите на околната среда в България. Обществената позиция спрямо тяхното присъствие измежду хората е смесена. „Топ куче“ цели да събуди емпатия и осъзнатост към преживяванията на четирикраките ни приятели и по този начин да изтъкне стойността зад тяхното съществуване.  

 

Макар и наративът на играта да е живота на кучето, сюжетната линия е и гръбнак на една артистична интерпретация на пост-социалистическия градски живот. Чрез естетика и интерактивност, проектът придава стойност на битовизма и рутината в контекста на българската градска действителност. В стремежа си за оцеляване, кучето е принудено да се провира измежду автомобили и да се препъва в боклуци. Чрез изопачаване на хаоса по българските улици, проектът поставя фокус върху проблема с еклектичното ни градоустройство.

 

В избора си на видео играта като артистично средство, Ивелина и Мартин поставят под внимание проблематиката на гейминг платформите като артистична медия. Масовата гейминг индустрия е наложила стереотип за компютърните игри като посредствено консуматорско забавление.  „Топ куче“ цели да разкрие потенциала им на гъвкава и многопластова творческа медия.